Gazi Süleyman Paşa
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda; yiğitliği, cömertliği ve gaza yollarında gösterdiği başarılarıyla ün salmış Rumeli fatihi ve mücahit Osmanlı Şehzadesidir.
1316 senesinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Orhan Gazi’nin oğludur. Annesi Nilüfer Hatundur. 1359’da Seydi Kavagi ile Bolayır arasında vefat etmiş olup kabri Bolayır’dadır.
Konuralp'in 1328’de vefatından sonra Göynük, Mudurnu ve Akyazı yöresi kendisine tımar olarak verildi bundan sonra da bu yöreler Süleymanpaşa ili olarak anılmış ve ilçemizin medar-ı iftiharı olan bu Cami-i Şerife O büyük kumandanın ismi verilmiştir.
Gazi Süleymanpaşa Camii
Gazi Süleyman Paşa Camii, Pazarköy’deki Süleyman Paşa Caminin bir kısım kerestesi ile 1909 yılında bugünkü ana cadde ortasında bulunan selvi ağacının hemen yanında inşa edilmiş ancak 1967 meydana gelen deprem neticesinde minaresi yan yatmıştır. Tehlike oluşturan minare tamamen yıkılmak istenirken caminin üzerine düşmüştür. Bunun üzerine Cami tamamen yıkılarak arsa genişletilmiş, 4 yıl süren yapım çalışmaları neticesinde şu anki konumuna inşa edilerek 1971'de ibadete açılmıştır.
1999 depremi sonrasında zarar gören Gazi Süleyman Paşa Camii minareleri tehlikeli bulunarak yıkılmış, gerekli kısaltma çalışması yapılarak bugün ki yüksekliğine ve şekline getirilmiştir.
Yapılan birçok çevre düzenlemesi, ışıklandırma, şadırvan-abdesthane ve peyzaj çalışması ile günümüze kadar ulaşmış Akyazı’da en çok uğranan yerler arasındadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk büyük kubbeli camileri arasında yerini almış Gazisüleymanpaşa Camii İlçe için manevi olarak büyük bir öneme sahiptir.
Sakarya Akyazı Belediyesi
Sakarya Akyazı Belediyesi