Marmara’nın en gözde şehirlerinden Sakarya’nın ilçesi Akyazı, D140 Karayolu, E-80 Otoyolu üzerinden İstanbul’a 170 km Kocaeli’ye 67 km Ankara’ya ise 298 km mesafe uzaklıkta yer alıyor.
Daha önce ziyaret edenlerin mutlaka tekrar tekrar ziyaret ettiği, Ulaşım bakımından oldukça kolay bir konumda olan Akyazı Kuzey Marmara Otoyolu’nun da tamamlanması ile daha da kolay bir konum haline gelerek hafta sonlarında kısa tatil kaçamağı arayıp şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlere sessiz sakin bir hafta sonu sunuyor.
İlkbaharı Yaz’ı, Sonbaharı, Kış’ı ile 4 mevsimi ayrı güzellikte olan bu şirin ilçe yemyeşil dokusuyla etrafı çepeçevre sarılı dağları ve yayları arasında bulunuyor.
Tertemiz havası, yemyeşil doğasında çam ağaçları, kuş cıvıltılarıyla baş başa kalmak isteyenlerin vazgeçilmezi olan Akyazı misafirperver ve cana yakın halkı ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
73 mahallesi ve 2019 verilerine göre 90.362 nüfusa sahip Doğa, Tarım ve Turizm diyarı Akyazı Termal kaplıcalarıyla, Sağlık Turizminde şifalı doğal kaynak suları ve Maden suyu ile Ülkemizde önemli bir yere sahip.
Akyazı’nın yemyeşil ormanları arasında tertemiz havasıyla Buz gibi doğal kaynak sularında yetişen Alabalıklarını da unutmamak lazım. İlçedeki tüm alabalık çiftlikleri eşsiz doğal güzellikte manzaralı mekânlarda yer alıyor. Yine bu mekânlarda usta ellerin aşçılığında pişirilerek ilçeye gelen misafirlerin damak tadına sunuluyor.
İlçenin en önemli geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık arıcılık, ipekböceği yetiştiriciliği yer alıyor. Akyazı’nın verimli topraklarında mısır, fındık, kabak, patates, buğday, pancar, yaban çileği en çok üretilen ürünler arasında. Son zamanlar da Seracılığa verdiği önem kıymetin karşılığında Akyazı 65 bin metrekare kapalı alanı sahip Türkiye’deki en büyük sera yatırımlardan birini aldı.
Akyazı’nın büyüme ve gelişme azmi sadece tarımda değil büyük ve küçük sanayide de kendini gösteriyor. Sanayi alanları ilçenin yerleşim bölgelerinden uzakta Küçücek ve Kuzuluk mahallelerinde yer alırken Sanayi de sektöründe önemli yeri olan bu fabrikalar tüm ilçenin hatta şehirdeki iş istihdamının büyük yükünü alıyor.
Doğal güzelliklere ve yemyeşil bitki örtüsüne sahip bu İlçeye her geldiğinizde sürekli olarak yeni bir şeyler keşfediyor ve bir şeylerin güzelleştiğini görebiliyorsunuz. Küçük değişikliklerin bile hemen fark edildiği bu yer Sakarya’nın en büyük ilçesi olmasına rağmen buraya yaşayan insanların çoğu birbirini tanıyor. Çarşamba günleri İlçe halkının haftalık alışverişini yapmak ve dostlarıyla bir araya gelerek hasbihal etmek için seçtiği gün olduğundan ilçe merkezinin en kalabalık günü.
Akyazı Gazi Süleyman paşa camii İlçe halkının günün her vaktinde sıcacık çaylar eşliğinde en çok buluştuğu önemli noktalar arasında yer alıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye’de yapılmış en büyük 3.camii olan bu Camii İlçe merkezinin en gösterişli yapısı ve Akyazı’nın en önemli simgesi
Bu cami önünde her yıl birçok etkinlik düzenleniyor. İlçeye misafir olarak geldiğinizde bu etkinliklerden birine denk gelirseniz sakın kaçırmayın. Birbirinden harika sürprizler, konuklar, organizasyonlar, sizleri bekliyor olacak.
İlçe nüfusunun çoğu yerli olmasına rağmen hemen her kesimden insan var. Lazı, çerkezi, abazası, gürcüsü, Kürdü, Türkü, macırı hep bir arada birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyor. Akyazı’nın halkı genelde ilçeye gelen misafirlere sıcakkanlılıkla ve misafirperverlikleriyle yardımcı olmaya çalışıyorlar.
İlçedeki tüm kamu binaları Akyazı’da ilk defa misafir olarak gelenlerin bile kolaylıkla bulabileceği konumda ve ulaşılabileceği noktalarda yer alıyor. Belediye Binası, Kaymakamlık, Ticaret Borsası, Adliye, İtfaiye, Emniyet ve Jandarma, Zabıta, Vergi Dairesi, Müftülük, Halk Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Gelişim Merkezi binaları ve Akyazı’nın tarihi geçmişi en köklü ve okulları ilçe merkezinde halk ile iç içe ve yan yana hizmet veriyor.
Sakarya Akyazı Belediyesi
Sakarya Akyazı Belediyesi