AKYAZI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HİZMETE AÇILDI AKYAZI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HİZMETE AÇILDI
3 İlçenin Merkezi olan Akyazı Rehberlik ve Araştırma merkezi hizmete vermeye başladı.

1 Ekim itibarıyla resmi olarak açılış gerçekleşen, Merkezi Akyazı’da bulunan Hendek ve Karapürçek olmak üzere toplam 3 ilçeye hizmet verecek Rehberlik ve Araştırma merkezi hizmete vermeye başladı.

Akyazı Kaymakamı Yakup Güney, Akyazı Belediye Başkanı Bilal SOYKAN, İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Özdemir, Rehberlik ve Araştırma merkezine giderek incelemelerde ve ziyarette bulundu.

Rehberlik ve Araştırma merkezinin vereceği hizmetler ve çalışmalar ilgili bilgiler veren Rehberlik ve Araştırma merkezi Müdürü ve Öğretmenleri kapsamlı olarak bu merkezlerin faydalarından ve bireylere katacağı olumlu yönlerden de bahsettiler.

Rehberlik Araştırma Merkezi Neler yapar?

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri; Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışmalar yürütür ve özel eğitim gerektiren bireylerin eğitsel değerlendirme, tanılama ve yönlendirme hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.

Rehberlik Araştırma Merkezi ne gibi hizmetler verir?

Rehberlik araştırma merkezleri RAM Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan özel eğitim ve rehberlik psikolojik danışmanlık konularında ailelerin ücretsiz destek alabileceği kurumlardır.

Rehberlik araştırma merkezleri genellikle her ilçede bir tane bulunmaktadır. Kurumda özel eğitim öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar çalışmaktadır.

Daha çok özel eğitim konusunda hizmet veren kurumda rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve özel eğitim olarak 2 bölüm yer alır.

Bu Merkezlere Kimler Başvurabilir

Gelişiminde gerilik olan ya da olduğundan şüphe duyulan çocuklar ile Üstün zekâya sahip olduğu düşünülen çocukların aileleri rehberlik ve araştırma merkezine başvurabilirler. Burada yapılacak zekâ testleri ve gelişim testleri ile uygunluk koşulları ortaya çıkarılır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

İlçede yer alan okulların “rehberlik servisleri” ile koordineli olarak çalışmakta, yıllık yapılacak rehberlik planlarını hazırlanması ve uygulanmasına destek sağlamaktadır. Ayrıca okullarda görev yapan rehber öğretmenlerin mesleki bilgilerini artırmak amacıyla seminer çalışmaları planlamaktadır.

Özel Eğitim Bölümü

Özel eğitim bölümü gelişimsel geriliği olan ya da olmasından şüphe duyulan çocuklar ile üstün zekâlı olduğu düşünülen çocukların inceleme ve değerlendirme işlemlerinin yapıldığı bölümdür. Özel gereksinimi olan (Zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, üstün yetenekli gibi) okul çağı çocukları için okullarda uygun eğitsel hizmetin sağlanması konusunda da destek vermektedir.